Klimaat Bali

Het eiland Bali ligt ten oosten van het grote Indonesische eiland Java en bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente. De vulkanen op het eiland zorgen voor het vasthouden van de nodige wolken, waardoor er regelmatig veel regen valt. Het zorgt ervoor dat het tropisch regenwoud hier zich prettig voelt.

Regenseizoen

Bali kent een heerlijk klimaat voor een heerlijke vakantie BaliHet regenseizoen loopt van oktober tot april. Iedere dag valt er dan een flinke bui en bovendien is de luchtvochtigheid erg hoog. Vakantie in april tot september is vervolgens het droge seizoen, waarbij nauwelijks regen valt. De temperatuur ligt door het hele jaar heen erg stabiel. Omdat de bergen in het binnenland hoger zijn, is het daar veel koeler dan aan de kusten. Gemiddeld is het aan de zuidkust bovendien een graad of 5 warmer dan aan de noordkust.

Temperaturen

Zowel in het droge seizoen als het regenseizoen ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 30 graden Celsius. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt rond de 21 graden Celsius. Het droge seizoen, van april tot september, bezorgt het eiland gemiddeld 12 dagen per maand neerslag. In het regenseizoen is dit zo’n 23 dagen per maand. De watertemperatuur is het hele jaar door rond de 28 graden Celsius. Wel moet rekening gehouden worden met de sterke zonkracht. Het hele jaar door is de zonkracht 8 of hoger (op een schaal van 10). Onbeschermde huid verbrand dan binnen 12 minuten. De zon is op zijn sterkst tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags. Ondanks het regenseizoen is het vooral in de Europese wintermaanden op Bali prima zomerweer.